Τα δόντια σας και…τα μάτια σας!

Home / Οδοντιατρικά Νέα / Τα δόντια σας και…τα μάτια σας!
Τα δόντια σας και…τα μάτια σας!

Τα δόντια σας και…τα μάτια σας!

Ένα λαμπερό και ελκυστικό χαμόγελο αποτελεί βασικό όπλο το οποίο αδιαμφισβήτητα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Για να το πετύχουμε αυτό και για να χαμογελάμε άφοβα και χωρίς ενδοιασμούς αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες απλές συμβουλές χωρίς να υποτιμάμε την σπουδαιότητα τους, έτσι ώστε να έχουμε μια καλή στοματική υγιεινή και συνεπώς ένα όμορφο χαμόγελο.

Βούρτσισμα: Κυριαρχεί η αντίληψη ότι η συχνότητα του βουρτσίσματος είναι ο κυρίαρχος παράγοντας για καλή στοματική υγιεινή. Στην πραγματικότητα μεγαλύτερη σπουδαιότητα έχει η τεχνική του βουρτσίσματος, η οποία αν δεν είναι σωστή μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσα (medium) και φθοριούχα οδοντόκρεμα, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις. Θυμηθείτε ότι το βούρτσισμα πρέπει να σας γίνει συνήθεια.

Οδοντικό νήμα: Η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια (μεσοδόντιο διάστημα), λόγω της περιορισμένης προσβασιμότητας στην περιοχή αυτή. Για το λόγο αυτό το οδοντικό νήμα είναι απαραίτητο για να αφαιρούνται τα κατάλοιπα των τροφών έτσι ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός οδοντικής πλάκας.

Στοματικό διάλυμα: Το στοματικό διάλυμα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το βούρτσισμα και το οδοντικό νημα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση τους. Θεωρείται ώς ένα συμπληρωματικό μέσο στοματικής υγιεινής μετά την χρήση των βασικών μέσων. Βεβαιωθείτε για την αντιμικροβιακή δράση του στοματικού διαλύματος το οποίο χρησιμοποιείτε.

-Διατροφή: Αποφεύγετε τροφές που περιέχουν ζάχαρη λόγω του ότι συμβάλλουν στον σχηματισμό της τερηδόνας. Επίσης καταναλώνετε στο ελάχιστο όξινες τροφές, χυμούς φρούτων και ανθρακούχα ποτά τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο (εξωτερικό στρώμα) των δοντιών. Τέλος, περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες χρωστικών, οι οποίες οδηγούν σταδιακά στον αποχρωματισμό των δοντιών. Ορισμένες τροφές θεωρούνται ευνοϊκές για την καλή υγεία των δοντιών. Αυτές είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πρώτο και καλύτερο το τυρί.

-Επαγγελματικός καθαρισμός από τον οδοντίατρο: Εκτός από τα απλά αυτά βήματα που ο καθένας από εμάς οφείλει να ακολουθεί με προσοχή και να τα εντάξει στην καθημερινότητα του, εντούτοις η επίσκεψη στον οδοντίατρο μια φορά κάθε έξι μήνες κρίνεται αναγκαία. Ο οδοντίατρος σας, θα καθαρίσει τα δόντια σας με επαγγελματικά εργαλεία και θα αφαιρέσει την πλάκα η οποία είναι αδύνατον να αφαιρεθεί με τη χρήση οδοντόβουρτσας ή οδοντικού νήματος. Ο καθαρισμός προλαβαίνει και θεραπεύει την ουλίτιδα και άλλες περιοδοντικές παθήσεις.

Η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό καθαρισμό στον οδοντίατρο θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ποτέ μην αναβάλλετε το ραντεβού σας στον οδοντίατρο μέχρι να πονέσετε γιατί τότε το πρόβλημα θα είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, κάνοντας την διαδικασία πιο επώδυνη για εσάς. Άλλωστε, ως γνωστόν «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη».