Λεύκανση δοντιών: μύθοι και πραγματικότητες

Home / Οδοντιατρικά Νέα / Λεύκανση δοντιών: μύθοι και πραγματικότητες
Λεύκανση δοντιών: μύθοι και πραγματικότητες

Λεύκανση δοντιών: μύθοι και πραγματικότητες

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη θεραπεία της σύγχρονης αισθητικής οδοντιατρικής, που ως στόχο έχει την αντιμετώπιση των χρωστικών και των διαφόρων δυσχρωμιών των δοντιών για αισθητικούς λόγους. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μέρες μας καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς επιζητούν να αποκτήσουν λευκότερο χρώμα δοντιών. Για τη λεύκανση χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε μορφή ζελέ, σε διαφορετική κατά περίσταση περιεκτικότητα ανάλογα με τον βαθμό προβλήματος του κάθε ασθενή και ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η λεύκανση είναι επιβλαβής για τα δόντια: ΜΥΘΟΣ
Σύμφωνα με κλινικές έρευνες, είναι αποδεδειγμένο ότι η λεύκανση είναι μια απόλυτα ασφαλής θεραπεία μόνο με την καθοδήγηση του οδοντίατρου. Σε σπάνιες περιπτώσεις η διαδικασία αυτή μπορεί να επιφέρει ευαισθησίες των δοντιών ή ερεθισμό των ούλων, επιπτώσεις όμως οι οποίες είναι παροδικές και παρατηρούνται μόνο για 2-3 ημέρες μετά την λεύκανση. Η λεύκανση πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με οδοντική υπερευαισθησία ή αλλεργία στο υπεροξείδιο του υδρογόνου. Επίσης, προληπτικά θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγεται σε ασθενείς κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Η λεύκανση μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια μόνο συνεδρία: ΑΛΗΘΕΙΑ
Ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας και το επιθυμητό αποτέλεσμα,η λεύκανση μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια εώς και τρεις συνεδρίες στο ιατρείο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις τεχνικές λεύκανσης: στο οδοντιατρείο από τον οδοντιατρο, στο σπίτι από τον ασθενή ή συνδυασμός των δύο. Η λεύκανση στο ιατρείο έχει άμεσα αποτελέσματα ενώ η διαδικασία στο σπίτι απαιτεί 2-3 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και για να έχουμε εμφανή αποτελέσματα. Η συνδυαστική μέθοδος λεύκανσης στο ιατρείο και στο σπίτι πλεονεκτεί καθώς είναι πιο ασφαλής με περισσότερο θεαματικά και μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης κρατάει για πάντα: MYΘΟΣ
Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται πάντα από τον ίδιο τον ασθενή. Οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού και τσαγιού καθώς επίσης και το κάπνισμα, περιορίζουν την διάρκεια των αποτελεσμάτων. Η αποφυγή των κακών αυτών διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με την καλή στοματική υγιεινή και μια απλή συντήρηση της λεύκανσης μία φορά το χρόνο, μπορεί να διατηρήσει το αποτέλεσμα για αρκετά χρόνια.

Το χρώμα των δοντιών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες: ΑΛΗΘΕΙΑ
Οι δυσχρωμίες των δοντιών μπορεί να οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες όπως ο καφές, το τσάι, το κάπνισμα και το κόκκινο κρασί ή ακόμη και σε ενδογενείς παράγοντες όπως η παρατεταμένη λήψη αντιβιοτικών. Αν η αλλαγή χρώματος παρουσιαστεί σε συγκεκριμένο δόντι πιθανώς να οφείλεται σε τραύμα που προκάλεσε τη νέκρωση του δοντιού ή σε παλιά σφραγίσματα αμαλγάματος τα οποία αποχρωμάτησαν την οδοντική ουσία.

Οι προσθετικές αποκαταστάσεις (π.χ γέφυρες,στεφάνες) αποκτούν λευκότερο χρώμα με τη λεύκανση: MYΘΟΣ
Ο λευκαντικός παράγοντας λειτουργεί μόνο στα φυσικά δόντια. Μόλις έρθει σε επαφή με το σμάλτο των δοντιών διασπάται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και ουρία και στη συνέχεια το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται σε νερό και δραστικά ιόντα υδροξυλίου. Αυτά τα ιόντα προκαλούν την λεύκανση των δοντιών αφού προσκολλώνται στα σωματίδια των δυσχρωμιών και τις διαλύουν.

Η λεύκανση βοηθάει στη δημιουργία ενός ελκυστικού χαμόγελου, το οποίο έχει σημασία για την κοινωνική αποδοχή ενός ανθρώπου καθώς και για την ψυχολογία του. Στην περίπτωση που σκεφτεστε να κάνετε λεύκανση στα δόντια σας καλό θα ήταν να το συζητήσετε πρώτα με τον οδοντίατρο σας και να ενημερωθείτε σωστά. Ο οδοντίατρος σας θα κρίνει με βάση το ιστορικό σας εάν είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για αυτή τη διαδικασία.